Skip to main content
A word from the expert

Prof. dr. Rob Smeets

By 1 November 2018May 8th, 2019No Comments

Welkom bij onze rubriek A Word from the Expert. In deze rubriek stellen wij elke maand iemand aan u voor die een congres in onze regio heeft georganiseerd of dit van plan is. Deze maand is dat professor dr. Rob Smeets, hoogleraar Revalidatiegeneeskunde en revalidatiearts bij de Universiteit Maastricht en CIR revalidatie (locatie Eindhoven en Zwolle).

Waarom heeft u gekozen voor uw vakgebied?
Ik heb zelf een neurologische aandoening (familiaire spastische paraplegie) en vanaf mijn 6de jaar wilde ik arts worden. Ik heb zelf ondervonden wat het is om aan de andere kant te zitten en wilde graag een meer integrale benadering van patiënten met hun problemen kunnen toepassen. Tijdens mijn jeugd had ik al kennis gemaakt met de revalidatiegeneeskunde maar ik vond dit aanvankelijk veel te veel voorschrijvend en weinig client gecentreerd. Tijdens mijn studie geneeskunde had ik veel interesse in zowel de neurologische en orthopedische problematiek en gezien mijn verminderde mobiliteit bleek dat ik met het uitoefenen van zowel mijn passie, interesse en mogelijkheden op het fysiek vlak uitstekend verder kon in het vak de revalidatiegeneeskunde. Dit vak is door zijn holistische aanpak niet alleen gericht op de biomedische problemen maar ook op de gevolgen en de invloed van psychosociale factoren. Dit komt nog eens extra van pas bij de superspecialisatie die ik zowel op het gebied van zorg, innovatie en wetenschappelijk onderzoek heb gekozen nl de clienten met chronische, vaak onverklaarde pijn in het houding- en bewegingsapparaat en/of moeheidsklachten.

Welk congres heeft u naar de regio Maastricht gehaald?
Het tweejaarlijks Pain Science In Motion congres dat in eind mei 2021 in Maastricht zal plaatsvinden. Het congres heeft in 2015 voor het eerst plaatsgevonden in Brussel, in 2017 in Stockholm, en zal in 2019 in Savona plaatsvinden.

Wat waren de concurrerende steden en wat zorgde ervoor dat de keuze voor Maastricht gemaakt werd?
Er zijn meerdere concurrenten zoals Valencia, London, Keele, Oslo, Amsterdam, Gent, Hamburg.

De keuze is vooral op Maastricht gevallen door de goede samenwerking die ik met nog twee andere leden van onze vakgroep revalidatiegeneeskunde heb met de Pain in Motion groep (www.paininmotion.be) waar we sinds 2017 op uitnodiging associate member van zijn geworden. We werken ook op wetenschappelijk onderzoek veel samen en het merendeel van de leden is werkzaam in Brussel, Gent en Antwerpen. De Pain in Motion groep is meerdere keren op uitnodiging in Maastricht geweest en men heeft de charme van de oude binnenstad met zijn grote mate van cultuur, goede gastronomie, mooie historie en prachtige gebouwen en de gastvrijheid als heel positief ervaren. Daarnaast is Maastricht met de directe nabijheid van drie internationale vliegvelden een relatief gemakkelijk bereikbare stad.

Vandaar dat ik door hen werd gepolst of ik namens onze vakgroep Maastricht kandidaat wilde stellen voor het organiseren van de meeting in 2021. We gaan dit doen in samenwerking met het onderzoeksprogramma Functioning and Rehabiliation van de onderzoeksschool Caphri en de vakgroep anesthesie/pijnbestrijding verbonden aan de onderzoeksschool MHeNS.

Wat is volgens u het ontwikkelingsperspectief voor deze regio?
Veel perspectief mits we nog meer gaan samenwerken met België en Duitsland en meer banden gaan aanknopen met de Brainport in Eindhoven. De branding van Brightlands is een goede start.

Wat betekent het Maastricht Convention Bureau voor u?
Het Maastricht Convention Bureau is een betrouwbare partner gebleken die zelfs bij een relatief klein congres als dit (150-200 deelnemers) zich volop inzet om het congres haalbaar te maken. Zij denken volop mee in de mogelijkheden, zoals vinden van geschikte locatie voor de twee dagen congres (in de binnenstad) en bv een mooie ontvangst voor de congresgangers op een mooie locatie met de nodige allure. Daarnaast is het voorlichtingsmateriaal over Maastricht mooi gestyled en zeer bruikbaar voor de PR.

rob-smeets

Subscribe to our newsletter

Stay informed through our quarterly newsletter and get valuable insights and all the latest information needed for planning your next conference in Maastricht!