Skip to main content
Nieuws

Maastricht is gaststad voor de World Customs Organisation Technology Conference & Exhibition

Nederland ontvangt komend najaar meer dan 180 internationale douanediensten op de World Customs Organisation Technology Conference & Exhibition in Maastricht. De Nederlandse Douane heeft dit jaar de eer om de driedaagse internationale conferentie voor zo’n tweeduizend deelnemers te organiseren. Naast een impuls aan persoonlijke contacten, is de conferentie op 18, 19 en 20 oktober dé plek om te ontdekken wat de nieuwste technologische oplossingen zijn om internationale handel veiliger, sneller en slimmer te maken.    

De World Customs Organisation (WCO) is een intergouvernementele organisatie van meer dan 180 douanediensten, die verantwoordelijk zijn voor het  toezicht op meer dan 98% van de wereldhandel. Als enige mondiale organisatie die zich met douanezaken bezighoudt, zet de WCO zich in om de internationale handel gemakkelijker, veiliger en winstgevender te maken. De leden ontmoeten elkaar jaarlijks op de WCO Technology Conference, die in 2019 voor het laatst fysiek in Baku, Azerbaijan plaatsvond. Na twee online edities is Maastricht nu weer het eerste fysieke ontmoetingsplatform voor de douanediensten. Ook sluiten ministeries, de private sector, regionale overheden, koepels en brancheorganisaties en academia aan in Maastricht.

Maastricht als gaststad

Maastricht, gelegen in het hart van Europa, is door de Nederlandse Douane gekozen als gaststad voor het congres. De combinatie van de historische stad met de bourgondische levensstijl, het internationale karakter, het ruime aanbod aan restaurants en hotels en de vernieuwde congresfaciliteiten van het MECC was doorslaggevend. De komst van de conferentie geeft de stad en regio een flinke financiële impuls. Congresdeelnemers spenderen gemiddeld € 365 per dag. Als tweeduizend bezoekers drie dagen in de stad vertoeven, loopt de economische spin-off op naar 1,6 miljoen euro.

Maastricht Convention Bureau (MCB) is nauw betrokken bij de voorbereidingen. In samenwerking met delegaties van de Nederlandse Douane en de World Customs Organisation wordt het congresprogramma opgesteld en zijn aanbieders van hotel-, restaurant-, en – activiteitenlocaties bezocht.

Partners uit de Maastrichtse congres-community kijken uit naar de exploitatiekansen die de WCO conferentie biedt. Na de voorzet door MCB, stemmen MECC, Château Neercanne, Château St. Gerlach en Rederij Stiphout momenteel de laatste details voor de komst van de deelnemers af. Zo verzorgt Château Neercanne een groots galadiner. Ook zijn dienstverleners in vliegveldvervoer en lokaal transport aangesloten. Om vervoer te faciliteren is de boekingstool ‘Go to Maastricht’, ontwikkeld door Jacobs Travel, MECC en MCB. Deze service garandeert een directe verbinding tussen alle internationale luchthavens of treinstations en de stad Maastricht.

In samenwerking met de Brightlands campussen wordt bovendien gekeken hoe de aanwezige regionale expertise kan worden ingezet ter versterking van het programma. Zo bezocht de organisatiecommissie al de Brightlands Smart Services Campus. Een duidelijke link met de WCO conferentie ligt hier in de uitrol van nieuwe technologieën waarmee digitale innovaties voor de Nederlandse politie worden ontwikkeld.

Frank Heijmann, head of Trade Relations Douane Nederland en lid van het projectteam, is onder de indruk van de aanpak: “Deze regio heeft een sterke congres-community die de ‘extra mile’ lopen om maximale impact van de WCO conferentie te garanderen. Het zeer innovatieve en internationale karakter van de regio maakt dit tot een toplocatie voor het type congres dat wij als Nederlandse Douane voor onze internationale collega’s willen neerzetten.”

Subscribe to our newsletter

Stay informed through our quarterly newsletter and get valuable insights and all the latest information needed for planning your next conference in Maastricht!